Nova Boost usluga – Izračun ugljikovog otiska prema GHG protokolu

footprint

U današnjem svijetu, održivost više nije samo fraza, to je poslovna nužnost. U kontekstu europskih standarda za izvještavanje o održivosti (ESRS), tvrtke su obvezne detaljno izvještavati o svojim emisijama GHG-a kao dio svojih izvješća o održivosti. Mjerenje i upravljanje emisijama stakleničkih plinova, tzv. ugljikov otisak (carbon footprint) je jedan od ključnih dijelova održivog poslovanja kao i izvještaja o održivosti, a cilj je smanjenje utjecaja na okoliš i klimatske promjene.

Ti podaci bi se koristili za analizu utjecaja tvrtke na okoliš te za osiguravanje transparentnosti i odgovornosti prema dionicima i javnosti.

U stakleničke plinove spadaju emisije svih antropogenih stakleničkih plinova (CO2, CH4, N2O, HFC-i, PFC-i, SF6 i NF3)

Izračun ugljikovog otiska tvrtke definiran je Protokolom o stakleničkim plinovima (GHG protokol) i ISO standardima (ISO 14064-1 i ISO 14069).

Početna točka je sposobnost preciznog mjerenja i razumijevanja ugljičnog otiska tvrtke. Tu postaje neprocjenjiv GHG Protokol, globalni standard za mjerenje i upravljanje emisijama stakleničkih plinova. Slijedeći ovaj standard, tvrtka može sustavno pratiti i izvještavati o svojim emisijama u različitim opsezima i izvorima, pružajući sveobuhvatan pregled ekološkog utjecaja.

Izrada inventara GHG-a uključuje snimanje poslovanja,  prikupljanje podataka i analizu izvora emisija iz različitih aktivnosti unutar organizacije.

Izračun uključuje izravne emisije iz vlastitih ili kontroliranih izvora (Opseg 1), neizravne emisije iz kupljene električne energije, topline ili pare (Opseg 2), te ostale neizravne emisije iz izvora poput poslovnih putovanja i lanaca opskrbe (Opseg 3). Izvještavanjem o emisijama u ovim opsezima dobivate uvid u puni spektar emisija, omogućavajući identificiranje “vrućih točaka” i prilika za smanjenje.

Benefiti izrade inventara GHG-a pružaju puno veće mogućnosti od samog pridržavanja propisa. Radi se o poticanju pozitivnih promjena unutar organizacije. Razumijevajući svoj profil emisija,tvrtka može identificirati područja na kojima se mogu postići efikasnosti, smanjiti troškovi i implementirati održive prakse. Time ne samo što se smanjuje utjecaj na okoliš, već se i povećava operativna otpornost i dugoročna profitabilnost.

Izračunavanje emisija GHG-a koristeći GHG Protokol standard osigurava dosljednost i usporedivost između industrija i geografija.
Ovaj standardizirani pristup omogućuje tvrtkama usporedbu njihovih performansi s konkurentima, postavljanje značajnih ciljeva smanjenja i transparentno pokazivanje napretka dionicima. Bez obzira radi li se o malom startupu ili multinacionalnoj korporaciji, pridržavanje ovog priznatog standarda jača vjerodostojnost i gradi povjerenje s investitorima, kupcima i regulatorima.

Osim toga, usvajanje GHG Protocol standarda strateški je korak ka osiguranju budućnosti poslovanja. S porastom pritiska za rješavanje klimatskih promjena, regulatorni zahtjevi postaju stroži, a preferencije potrošača pomiču se prema ekološki odgovornim brendovima. Proaktivnim mjerenjem i upravljanjem emisijama, tvrtke ne samo da ostaje ispred regulatornih razvoja, već i pozicioniraju svoju tvrtku kao lidera u održivosti, privlačeći ekološki osviještene kupce i investitore.Implementacija inventara GHG-a možda na prvi pogled izgleda zastrašujuće, ali kroz naše usluge savjetovanja koje pružaju stručnost i vodstvo, tvrtke imaju pristup nizu rješenja prilagođenih njihovim potrebama i budžetu.

Izrada inventara GHG-a i izračunavanje emisija stakleničkih plinova prema GHG Protokolu nije samo proces pridržavanja propisa; to je strateški imperativ za tvrtke koje su posvećene održivosti. Usvajanjem ovog standarda, tvrtke mogu dobiti vrijedne uvide, potaknuti operativne efikasnosti, poboljšati svoj ugled i doprinijeti održivijoj budućnosti za sve. Dakle, zašto čekati? Započnite svoje putovanje prema zelenijem, otpornijem poslovanju danas.

Za sve informacije oko izračuna možete nas kontaktirati na sales@boost.hr

Što je ESG? – Boost

ESG i dupla materijalnost – Boost

ESG – Lanac vrijednosti (value chain) – Boost

Budite spremni za CSRD uz Simple ESRS – Boost

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.