ESG i dupla materijalnost

ESG i dvostruka materijalnost

ESG (Environmental, Social and Governance) aktualna tema o kojoj smo i sami pisali u više navrata označava tri ključna čimbenika koja bi se trebala uzeti u obzir prilikom mjerenja održivosti, etičnosti i društveno odgovornog poslovanja pojedine tvrtke.  

Dupla ili dvostruka materijalnost je važna stavka ESG-a. Važna je jer je postala zakonski zahtjev za mnoga poduzeća u EU koja moraju objavljivati detaljne informacije o svojim ESG utjecajima u skladu s europskim standardima izvještavanja o održivosti (ESRS) . Ovi standardi se temelje na konceptu dvostruke materijalnosti kao temeljnog načela za ESG izvještavanje. Poduzeća koja ne poštuju ovaj zahtjev mogu biti izložena kaznama, sankcijama ili pravnim sporovima.

Što je dupla ili dvostruka materijalnost i kako je definirati?

Dupla materijalnost je koncept koji se odnosi na ESG analizu i izvještavanje. Dupla materijalnost znači da ESG analiza treba uzeti u obzir ne samo utjecaj koji poduzeće ima na okoliš i društvo, već i utjecaj koji okoliš i društvo imaju na poduzeće. Drugim riječima, dupla materijalnost prepoznaje da ESG faktori mogu biti i rizici i prilike za poslovanje.

Primjer: Poduzeće koje proizvodi plastičnu ambalažu treba razmotriti svoj utjecaj na okoliš u smislu potrošnje resursa, emisije otpada i stvaranja otpada. To je unutarnja materijalnost. Međutim, poduzeće također treba razmotriti utjecaj okoliša na njegovo poslovanje u smislu regulatornih zahtjeva, promjena potrošačkih preferencija, konkurentskog pritiska i inovacija. To je vanjska materijalnost.

Dupla materijalnost pomaže poduzećima da bolje razumiju i upravljaju svojim ESG rizicima i prilikama te da poboljšaju svoju transparentnost i odgovornost prema svojim dionicima.  Samim time to utječe na njihovu dugoročnu održivost i konkurentnost te im pomaže poboljšati ugled i povjerenje.

Također pomaže ulagačima, regulatorima i drugim zainteresiranim stranama da procijene održivost i vrijednost poduzeća, što može utjecati na njihove odluke o ulaganju, nadzoru i suradnji.

U 2023. godini, EU je usvojila novu direktivu o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD), koja zahtijeva da oko 50.000 poduzeća objavljuju detaljne informacije o svojim ESG utjecajima u skladu s europskim standardima izvještavanja o održivosti (ESRS). Ova direktiva promiče koncept dvostruke materijalnosti kao temeljnog načela za ESG izvještavanje.

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.