NFRD i CSRD

NFRD_CSRD

NFRD i CRSD su Direktive EU koje obvezuju niz institucija koje, sukladno zakonskoj obavezi, moraju biti usklađene s Direktivama.

NFRD

Non-Financial Reporting Directive  je Direktiva 2014/95/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 22. listopada 2014. i tom direktivom se zahtijeva da društava od javnog interesa u državama članicama EU-a s više od 500 zaposlenika u svojim godišnjim izvješćima objave određene vrste informacija o nefinancijskom poslovanju i raznolikosti.

Što je uključeno u nefinancijsko izvješćivanje? Nefinancijske informacije često se definiraju kao informacije o okolišu, društvu i korporativnom upravljanju (ESG), što se odnosi na tri središnje komponente u mjerenju održivosti i društvenog učinka poduzeća.

Teme koje u izvještavanju institucije moraju pokriti su:

 • Ekološki aspekti
 • Socijalna pitanja i pitanja zaposlenika
 • Borba protiv podmićivanja i protiv korupcije
 • Raznolikost u upravljačkim strukturama
 • Ljudska prava

Općenito gledajući, glavni cilj NFRD-a je omogućiti potencijalnim ulagačima, potrošačima i raznim dionicima da imaju sve potrebne informacije kako bi odlučili je li to poslovanje s kojim se njihove vrijednosti usklađuju za sudjelovanje u projektu ili usluzi. Nefinancijske objave, kao što je Direktiva o slobodnoj trgovini, omogućuju trećim stranama da utječu na velika poduzeća da zauzmu održiviji i društveno odgovorniji poslovni pristup.

CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive – Europska komisija predstavila je u travnju 2022. prijedlog Direktive o korporativnoj održivosti (CSRD) te je ista usvojena i koja od 2023. godine očekuje da, kao dio zakonskih obaveza, sve velike organizacije u EU-u moraju izvještavati o svojoj politici održivosti i uspješnosti.

CSRD će se primjenjivati na sva velika poduzeća iz EU-a, odnosno poduzeća iz EU-a (uključujući društva kćeri iz EU-a matičnih društava izvan EU-a) koja premašuju najmanje dva od sljedećih kriterija:

 1. više od 250 zaposlenika;
 2. promet veći od 40 milijuna eura;
 3. ukupna imovina u iznosu od 20 milijuna eura.
 4. poduzeća iz trećih zemalja s neto prometom većim od 150 milijuna u EU-u ako imaju barem jednu podružnicu ili podružnicu u EU-u koja prelazi prethodno navedene pragove.

Taksonomija EU-a usklađena je s trenutačnom Uredbom o objavljivanju održivih financija (SFDR), koja je usmjerena na financijsko izvješćivanje. Taksonomija također podržava Direktivu o izvješćivanju o korporativnoj održivosti (CSRD), koja će zamijeniti SFDR.

Izvješćivanje mora sadržavati sljedeće komponente:

 • Podaci koji se temelje na načelu dvostruke materijalnosti:
  • (1) koji rizici i mogućnosti održivosti mogu rezultirati utjecajem na financijski značaj institucije (na primjer, oskudicom sirovina ili poremećajima u proizvodnji zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, ali i rizicima tranzicije kao što je šteta za ugled) i
  • (2) koji materijalni utjecaji društva imaju na ljude i okoliš (kao što je gubitak biološke raznolikosti,  ili kršenja ljudskih prava u lancu vrijednosti);
 • Informacije usmjerene na budućnost: informacije o dugoročnim ciljevima održivosti društva i napredak prema tim ciljevima (za razliku od rezultata u određenoj godini);
 • Rezultati o utjecaju na okoliš (prema potrebi, u skladu s Uredbom EU-a o taksonomiji), kao i socijalnom učinku; u najmanju ruku, o socijalnim pitanjima i pitanjima zaposlenika, raznolikosti, borbi protiv podmićivanja i korupcije te ljudskim pravima; i
 • Povezivanje izvješćivanja u skladu s drugim nedavnim europskim propisima, kao što su Uredba o objavljivanju održivih financija (SFDR) i Uredba EU-a o taksonomiji.

Usporedna analiza NFRD-a i CSRD-a

NFRD zahtijeva da se samo 11.700 poduzeća u EGP-u pridržava ovih zahtjeva za izvješćivanje dok CSRD zahtijeva izvješća o održivosti od gotovo 50.000 poduzeća unutar Europske unije.

Naposljetku, treća strana ne mora revidirati NFRD, dok CSRD to mora postići. Također, NFRD se ne mora prilagoditi digitalnom izvješćivanju, dok je to neophodno za one koji su obvezni izvještavati po CSRD-u.

Iz donje slike je vidljivo da će u nadolazećim godinama primjena ovakvih regulativa biti „spuštena“ kao zakonska obaveza na malo i srednje poduzetništvo (SME).

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.