Društvena odgovornost i ne-financijsko izvještavanje se proširuje u svojoj primjeni

Društvena odgovornost

Do kraja listopada 2022. godine EU bi trebala usvojiti i primijeniti CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive koji u određenoj mjeri zamjenjuje NFRD (Non-Financial Reporting Directive).

Poduzeća koja moraju poštovati pravila EU-a o nefinancijskom izvješćivanju trenutačno se primjenjuju na velika poduzeća od javnog interesa s više od 500 zaposlenika. To obuhvaća otprilike 11 700 velikih poduzeća i grupa diljem EU-a, uključujući:

  1. Društva uvrštena na burzu
  2. Banaka
  3. Osiguravajućih tvrtki
  4. Druga trgovačka društva koja su nacionalna tijela odredila kao subjekte od javnog interesa

U skladu s Direktivom 2014/95/EU, velika poduzeća moraju objaviti informacije povezane s

  1. Pitanjima okoliša
  2. Socijalna pitanja i postupanje prema zaposlenicima
  3. Poštivanje ljudskih prava
  4. Protiv korupcije i podmićivanja
  5. Raznolikost u upravama tvrtki (u smislu dobi, spola, obrazovanja i profesionalne pozadine)

Društvena odgovornost i nefinancijsko izvještavanje se naslanja i na ISO 26000:2010 (Guidance on social responsibility) koja prati vrlo slične, ako ne i iste, pravce izvještavanja javnosti.

Ta norma se ne certificira, dobrovoljna je, ali se preporuča provođenje vanjskog audita budući da su rezultati njene primjene ionako zakonska obaveza za brojne institucije.

Za više informacija o ovoj temi obratite nam se na sales@boost.hr

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.