Dan žena, povijest i kako dvije direktive u EU i jedan standard mogu pomoći u poboljšanju prava žena u njihovom radnom okruženju

Dan žena

Sretan vam Dan žena, 8. ožujak, dan kada žene slave pobjedu i borbu za svoja prava. Slavimo nešto što nam ionako pripada prema svim zakonima prirode, država, UN-a, zdravog razuma… ali na žalost nikada nije bilo tako i što je još žalosnije nije ni danas.

Povijest Dana žena

Dan žena kroz povijest ne nosi ništa romantično, nosi borbu i glas hrabrih žena koje su ustale i glasno zatražile svoja prava i bolje uvjete rada.

Sve ja započelo 8. ožujka 1857. javnim prosvjedom žena u New Yorku koje su radile u tekstilnoj industriji. Prosvjedovale su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, a postalo je službeno kada su Ujedinjeni narodi počeli  obilježavati Međunarodni dan žena 1975. godine.

Godine 1977. Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala  je države članice da 8. ožujka proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir.  Od tada UN i brojne zemlje obilježavaju Međunarodni dan žena, a svake godine obilježavanje je usredotočeno na određenu temu ili pitanje u okviru ženskih prava.

Ovogodišnja tema je „Investiraj u žene: Ubrzaj napredak“

Prava žena danas, EU direktive i SA8000

U mnogim zemljama svijeta žene su još uvijek obespravljene, bez prava ili s vrlo malo prava. U mnogim zemljama neka prava ženama su i smanjena u odnosu na ona koja su imala.

U Europi što se tiče poslovnog života i karijera žene „na papiru“ imaju jednaka prava kao i muškarci iako se u praksi i dalje  susrećemo sa diskriminacijom prilikom zapošljavanja, napredovanja u poslu, visini plaća za isto radno mjesto, manjak žena na vodećim funkcijama i pozicijama, prve dobiju otkaz u slučaju viška zaposlenika…

Žene u EU u prosjeku zarađuju 13 % manje od svojih muških kolega, ali i to se srećom mijenja unatrag 10-ak godina.

Iako je prošlo više od 160 godina od prvog prosvjeda borba i dalje traje.

EU je donijela i dvije direktive vezane za prava žena, a postoje i standardi koji pomažu tvrtkama da osiguraju i jasno naglase da se radi o organizacijama koje drže do jednakih prava žena:

 1. Direktiva koja propisuje jednake plaće muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti – pravila o transparentnosti plaća (Equal Pay)
  • Direktiva će se primjenjivati na sve poslodavce u privatnom i javnom sektoru i na sve radnike koji imaju sklopljen ugovor o radu ili su u radnom odnosu kako je definirano zakonom, kolektivnim ugovorima i/ili praksom na snazi.
  • Počet će se primjenjivati u nacionalnom pravu od 7. lipnja 2026. godine
 2. Direktiva o rodnoj ravnoteži u upravama trgovačkih društava (Women on Boards)
  • Ovom direktivom nastoji se poboljšati rodna ravnoteža na vodećim položajima u tvrtkama na kojima se donose odluke
  • Direktivom će se osigurati poboljšanje rodne ravnoteže u upravama trgovačkih društava uvrštenih na burzu diljem EU-a, a istodobno će se omogućiti fleksibilnost za države članice koje su donijele jednako učinkovite mjere
  • Države članice moraju prenijeti Direktivu u nacionalno zakonodavstvo u roku od dvije godine – do 28. prosinca 2024.
 3. Standard SA 8000 (Upravljanje društvenom odgovornošću)– još jedan alat koji može pomoći tvrtkama  u implementaciji internih procesa koji štite ljudska prava zaposlenika.

Zaključak

Unatoč Zakonima, Direktivama i propisima borba traje i danas, još nismo gotove. Prednost žena Europske unije je što možemo govoriti, možemo se pobuniti, ne moramo šutjeti. Zato imamo obvezu i dalje dizati svoj glas za sve one žene koje ne mogu, dugujemo to onima koje su se izborile za ova prava koja imamo  danas i onima koje će doći poslije nas.

Hvala vam što niste šutjele, hvala vam što ne šutite!!!

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.