Dozvole za zapošljavanje stranaca

Odluka o kvoti za 2020.

Temeljem zakonskog uređenja rada stranaca u Republici Hrvatskoj i uspostavljenog kvotnog sustava Vlada Republike Hrvatske svake godine utvrđuje kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za iduću kalendarsku godinu. Godišnja kvota dozvola za 2020. godinu za novo zapošljavanje stranaca, sezonski rad, premještaj osoba unutar društva te provedbu strateških investicijskih projekata iznosi 78.470 dozvola.

Godišnja kvota dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj odnosi se na: graditeljstvo-33.300 dozvola, brodogradnja-1.100 dozvola, turizam i ugostiteljstvo-18.370 dozvola, kultura-25 dozvola, promet-2.904 dozvola, zdravstvo-90 dozvola, socijalna skrb-250 dozvola, prehrambena industrija-1.410 dozvola, prerađivačka industrija-890 dozvola, poljoprivreda i šumarstvo-1.380 dozvola, metalna industrija-2.300 dozvola, informacije i komunikacije-685 dozvola, ekonomija i trgovina-1.900 dozvola.

Prijedlog odluke iniciran je prijedlogom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a na temelju broja izdanih dozvola za boravak i rad stranaca po djelatnostima i zanimanjima tijekom 2019. godine te broja i strukture nezaposlenih osoba u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na navedeni prijedlog očitovala su se resorna ministarstva, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te socijalni partneri.

Prijedlozi nadležnih ministarstava i institucija usvojeni su na način da se vodilo računa o stvarnim potrebama i stanju na tržištu rada, broju nezaposlenih te mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja raspoložive radne snage. Najveći broj dozvola za novo zapošljavanje stranaca odnosi se na djelatnosti graditeljstva te turizma i ugostiteljstva, budući da je u navedenim djelatnostima najizraženiji nedostatak radne snage.

Imajući u vidu broj izdanih dozvola za zapošljavanje u 2019. godini, Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je 25.000 dozvola za produženja već izdanih dozvola.

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija”.