Lider Media konferencija “ESG –Održiva budućnost”

Lider konferencija

Nedavno smo imali priliku prisustvovati na Lider media konferenciji ‘ESG –Održiva budućnost’.

Konferencija je okupila izvrsne stručnjake a velika zainteresiranost za navedenu temu vidjela se i u potpuno ispunjenoj dvorani Kraša.

Konferencija je obuhvatila E-okolišne, S-društvene i G-upravljačke aspekte održivosti, odnosno odgovore na ključna pitanja koja tvrtke vode u smjeru održivog razvoja poštujući sve aktualne uredbe, direktive i smjernice regulatora Europske unije.

Tijekom 2022. godine raspravljalo se o razvijanju Standarda o izvještavanju o održivosti. Standarde izrađuje Europska savjetodavna skupina za financijsko izvješćivanje (EFRAG), a njihovi nacrti su objavljeni na EFRAG-ovim stranicama  još krajem 2022. godine.

Plan je da Europska komisija odobri standarde do kraja lipnja 2023. godine.

CSRD i novi standardi izrade izvještaja (ESRS), rezultirat će velikim promjenama u poslovanju, procjeni rizika, upravljanju rizicima, transparentnosti, izvješćivanju i usklađenosti poduzeća.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)  će se primjenjivati na sva velika poduzeća iz EU-a, koja premašuju najmanje dva od sljedećih kriterija:

  • više od 250 zaposlenika;
  • promet veći od 40 milijuna eura;
  • Ukupna aktiva 20 milijuna EUR
  • poduzeća iz trećih zemalja s neto prometom većim od 150 milijuna u EU-u ako imaju barem jednu podružnicu ili podružnicu u EU-u koja prelazi prethodno navedene pragove.

(više o CSRD možete saznati na našem web-u https://boost.hr/vijesti-i-najave/nfrd-i-csrd/ )

Firme trebaju biti sve osvještenije da u poslovanju nije bitan samo profit već i način kako utječemo na društvo u smjeru održivih ciljeva uključujući i čitavu zajednicu – a to ujedno predstavlja i svrhu ovog izvještaja.

Društvena komponenta ESG-a uključuje sve utjecaje poduzeća u interakciji sa zaposlenicima, dobavljačima, partnerima, korisnicima i zajednicama u kojima posluju. Naglašavamo svijest najvišeg menadžmenta o poslovnim pitanjima koja proizlaze iz CSRD-a jer bez njih ni provedba neće biti moguća.

Nemojte se iznenaditi ukoliko vam banka odbije kredit, eliminiraju vas iz nekog javnog natječaja ili vas ne prihvate u investicijski fond jer ste ignorirali EU obveze. Uskoro ćemo saznati da li će EK uspjet za manje od mjesec dana usvojiti standard u obliku delegiranog akta koji će odmah imati izravnu primjenu a novosti vezano za to možete pratiti na našem webu.

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”.