Zakon o Državnom inspektoratu

Zakon o državnom inspektoratu

Državni inspektorat od 1. travnja 2019. godine preuzima inspekcijske poslove! U prosincu 2018. godine izglasan je Zakon o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava.

Trenutno, inspekcijske poslove primjene Zakona o posredovanju u prometu nekretnina, o elektroničkoj trgovini, lovstvu, pružanju usluga u turizmu te Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, obavljaju Carinska uprava (pri Ministarstvu financija), turistička inspekcija Ministarstva turizma i lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Zakonom o Državnom inspektoratu uređuje se ustrojstvo Državnog inspektorata, upravljanje, uvjeti za obavljanje inspekcijskih poslova iz djelokruga Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede i dio poslova iz djelokruga Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva financija.

Osim toga, uvode se i promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima. Naime, uvodi se mogućnost otklanjanja nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako nepravilnosti ne predstavljaju teži prekršaj, te u slučaju ako subjekt u razdoblju od godinu dana nije već počinio isti prekršaj.

Zakon stupa na snagu 1. travnja 2019. godine i prema navodima iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, njegovom primjenom trebao bi se smanjiti inspekcijski pritisak spram hrvatskih poduzetnika te postaviti pravni okvir za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova.

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija”.