RAD1g obrazac

Jeste li znali kako je zakonska obveza poslodavaca popuniti elektronski i predati tzv. RAD-1G obrazac? Osim mjesečnog istraživanja iz područja statistike tržišta rada, Državni zavod za statistiku provodi i godišnje istraživanje RAD-1G kojim prikuplja podatke o plaćama i broju zaposlenih u svim pravnim osobama.


Procedura započinje tako što poštom zaprimite dopis s korisničkim imenom i lozinkom bez kojih se ne može niti pristupiti sustavu i ispuniti obrazac. Po primitku pristupnih podataka, obrazac za ispunjavanje ćete pronaći na https://obrasci.dzs.hr/#/. Kako biste uspješno popunili obrazac, potrebno je malo snalažljivosti čak i za informatički pismene osobe, posebno ako to radite prvi put. Tako se kroz 7 tablica u obrascu traže podaci koje u pravilu možda isprva ne znate ili ih nemate uz sebe ili pak takve podatke ima samo vaše knjigovodstvo. Savjet je da prilikom ispunjavanja povremeno pohranjujete podatke pod opcijom „Spremi“.


Važno je napomenuti da se obveza podnošenja izvještaja temelji na člancima 36. i 38. Zakona o službenoj statistici (NN, br. 103/03., 75/09., 59/12. i 12/13. – pročišćeni tekst). Odbijanje davanja podataka, davanje nepotpunih i netočnih podataka ili nedavanje podataka u propisanom roku povlači kaznene odredbe iz članaka 69. i 70. navedenog Zakona.


Naglasak, kaznene odredbe, a ne prekršajne!

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija”.