Prijava ozljede na radu

Prijava ozljede na radu

Temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu od 1. siječnja 2019. prestao je s radom Zavod za unapređivanje zaštite na radu. Aktivnosti Zavoda i dalje će se odvijati i to u sastavu Sektora za zaštitu na radu pri Upravi za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Izmjene i dopune Zakona osiguravaju određeno administrativno rasterećenje poslodavaca. Primjena pravila zaštite na radu na  mjestima rada usklađena je sa svim Direktivama Europske Unije na području sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, a izmjene i dopune Zakona ne utječu na smanjenje stupnja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika.

Ulaganje u primjerene radne uvjete i dobru zaštitu na radu ne smije biti i nije trošak, već investicija.  Preveniranje rizika i promicanje sigurnijih uvjeta rada ključni su za očuvanje radne sposobnosti radnika, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, produktivnost, gospodarski razvoj te materijalnu sigurnost pojedinca.

Ako ipak dođe do ozljeda na radu, važno je znati da se svaka smrtna ili teška ozljeda mora prijaviti inspekciji rada, a od sada i svaka ozljeda koja je rezultirala dolaskom hitne medicinske pomoći ili zadržavanjem radnika na liječenju u liječničkoj ustanovi. Ozljeda se mora prijaviti odmah, odnosno u prvom mogućem trenutku (nakon što se ukloni opasnost, ozlijeđenom radniku pruži prva pomoć i provede se liječničko zbrinjavanje radnika). 

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje izvještavaju kako se za sada ne mijenja obrazac Prijave o ozljedi na radu, unatoč tome što je sukladno novim odredbama Zakona o zaštiti na radu izostao pojam teške ozljede. Prilikom popunjavanja tiskanice, vezano uz pojam teške ozljede, potrebno je pratiti upute objavljene na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje  dostupne putem poveznice: https://bit.ly/2Rue3S4.

Izvor: Hrvatska udruga poslodavaca

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija”.