Pravo na brisanje osobnih podataka

Pravo na brisanje osobnih podataka

Nakon višegodišnje pravne bitke oko “prava na zaborav”, odnosno na brisanje osobnih podataka,  koja je završila pred Sudom Europske unije, danas je iz ove institucije objavljena finalna presuda u tom slučaju.

Pravo na brisanje osobnih podataka rezultat je primjene GDPR uredbe, a prema kojoj svaki njezin građanin ima mogućnost od Googlea i drugih internetskih servisa zatražiti uklanjanje pojedinih podataka o sebi kako isti ne bi bili vječno prisutni u rezultatima pretraživanja. Ovo pravo (Right to erasure („right to be forgotten“)) oslanja se na pravo na privatnost podataka.

Prema presudi Suda Europske unije ne postoji obveza koja proizlazi iz prava Unije da se takvo uklanjanje poveznica provede na svim verzijama njegova pretraživača. Međutim, pravo Unije obvezuje operatora pretraživača da takvo uklanjanje poveznica provede na verzijama svojeg pretraživača koje postoje u svim državama članicama i da poduzme dovoljno učinkovite mjere za osiguranje djelotvorne zaštite ispitanikovih temeljnih prava.

Google nije dužan provesti uklanjanje poveznica na svim verzijama svojeg pretraživača, već samo u državama članicama Europske unije i za korisnike koji dolaze iz njih.

Izvor: https://www.bbc.com/news/technology-49808208

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija”.