Minimalna plaća direktora

Minimalna plaća direktora

Prema novim odredbama Zakona o doprinosima koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine, mijenja se minimalna plaća direktora koja sada iznosi 5.491,20 kn bruto, odnosno 278,20 kn više nego u 2018. godini. Povećanje, u mjeri u kojoj se prvotno predlagalo, predstavljalo bi značajno opterećenje za mikro i male poduzetnike koji su u najranjivijoj fazi svog poslovanja. Iako se radi o relativno malom povećanju, odnosno o povećanju za 278,20 kuna u bruto iznosu, vijest je posebno bitna za sve male poduzetnike koji su do sada isplaćivali minimalnu direktorsku plaću te ju od 1. siječnja moraju korigirati sukladno novim pravilima, napominju iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Prva ovakva minimalna plaća direktora obračunavat će se za mjesec siječanj, a bit će isplaćena u veljači. Povećanjem minimalne plaće direktora povećavaju se iznosi za doprinose te će oni mjesečno iznositi oko 2.200 kn, a kao i do sada mogu se smanjiti za osobe koje se prvi put zapošljavaju, osobe mlađe od 30 godina života i djecu hrvatskih branitelja do 29 godina starosti.

Direktori koji su zaposleni na nepuno radno vrijeme morat će platiti razliku između obračunatih doprinosa prema novoj minimalnoj osnovici i mjesečne osnovice za obračun prema kojoj su prijavljeni kao osigurane osobe. Razliku doprinosa će utvrditi porezna uprava u godišnjem obračunu te će sukladno tome izdati rješenje o uplati razlike.

Newsletter

Pretplatite se na naš Newsletter!

Izrada internetske stranice sufinancirana je sredstvima pomoći Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Saznaj više

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija”.